اسپیرولینا یک جلبک سبز آبی است که سرشار از پروتئین، ویتامین ها، مواد معدنی، کاروتنوئیدها ، فلاونوئیدها و پلی‌فنول‌هایی مانند فیکوسیانین است که به سطوح بالای آنتی‌اکسیدانی آن کمک می‌کند. یک  قاشق چایخوری اسپیرولینا حاوی موارد زیر است:

  • 5 کالری
  • 1 گرم پروتئین
  • 1 گرم کربوهیدرات
  • 1.08 میلی گرم آهن
  • 30 میلی گرم پتاسیم
  • 0 میلی گرم کلسترول
  • 0 میلی گرم سدیم
اسپیرولینا را چگونه مصرف کنیم؟

کری گانس، متخصص تغذیه از شهر نیویورک، می‌گوید اسپیرولینا طعمی «خنثی» دارد که برخی آن را «کمی تلخ» می‌دانند. او توصیه می کند پودر اسپیرولینا را به اسموتی مورد علاقه خود اضافه کنید، آن را در سالاد و سوپ بپاشید یا یک قاشق را در بلغور جو دوسر صبحگاهی خود مخلوط کنید. گانز می گوید: (کارهای زیادی با آن وجود دارد. می‌توانی آن را در کنار چیزهای مختلف بپزی. حتی می‌توانید آن را در یک لیوان آب میوه یا آب هم بزنید و مستقیم بنوشید).

 

اسپیرولینا چه تاثیری بر روی قلب ما دارد؟

طبق یک مطالعه در سال 2018 در مجله دیابت، سندرم متابولیک و چاقی: اهداف و درمان، مکمل های اسپیرولینا می توانند به کاهش کلسترول تام، کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) و تری گلیسیرید به طور قابل توجهی کمک کنند. در این مطالعه، شرکت کنندگان 1 تا 19 گرم اسپیرولینا در روز را به مدت دو تا 48 هفته مصرف کردند و  محققان به این نتیجه رسیدند که اسپیرولینا “اثر مطلوب” بر اقدامات قلبی دارد. مطالعه دیگری اشاره می کند که جلبک های سبز آبی مانند اسپیرولینا می توانند گزینه های طبیعی موثری برای بهبود پروفایل های چربی خون، جلوگیری از التهاب و استرس اکسیداتیو و محافظت در برابر بیماری های قلبی عروقی باشند. کارشناسان فواید قلبی عروقی اسپیرولینا را به خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی آن نسبت می دهند.

جیمی هیکی، متخصص تغذیه و مربی شخصی دارای گواهی مستقر در فیلادلفیا می گوید: «[اسپیرولینا] با کاهش سطح کلسترول مضر LDL و در عین حال ارتقای سطح کلسترول HDL سالم، با بیماری های قلبی عروقی مبارزه می کند. در واقع، مطالعه‌ای در مجله علوم غذا و کشاورزی نشان داد که بزرگسالان مبتلا به کلسترول بالا که به مدت سه ماه اسپیرولینا مصرف کرده‌اند، بهبودی در سطوح تری گلیسیرید، کلسترول LDL و کلسترول تام داشتند. شرکت کنندگان با مصرف 1 گرم اسپیرولینا در روز به مدت 12 هفته، تری گلیسیرید خود را تا 16 درصد و LDL را تا 10 درصد کاهش دادند. تحقیقات اضافی نشان می‌دهد که مکمل‌های اسپیرولینا می‌توانند در کاهش غلظت کلسترول تام، کلسترول LDL و تری گلیسیرید پلاسما تأثیر قابل توجهی داشته باشند و در عین حال HDL یا همان کلسترول خوب را افزایش دهند.

 

اسپیرولینا چه تاثیری بر روی معده و سیستم گوارش دارد؟

تحقیقات در مورد تأثیر اسپیرولینا بر سلامت روده امیدوارکننده است. یک مطالعه در سال 2017 روی موش‌های مسن نشان داد که این ماده به حفظ عملکرد روده در طول پیری کمک می‌کند و ممکن است به حفظ «جامعه میکروبی سالم دستگاه گوارش» نیز کمک کند. گانز می گوید: اسپیرولینا دارای خواص پری بیوتیکی است و باکتری های خوب در روده شما از آن تغذیه می کنند. با این حال، در حالی که مطالعات نتایج امیدوارکننده ای را نشان می دهد، گانز اضافه می کند که تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.

 

اسپیرولینا چه تاثیری بر کاهش وزن دارد؟

والش می گوید که اسپیرولینا می تواند به کاهش قابل توجه درصد چربی بدن و دور کمر کمک کند. هنگامی که افرادی که اضافه وزن داشتند در یک مطالعه در سال 2016 به طور منظم به مدت سه ماه اسپیرولینا خوردند، بهبودی در شاخص توده بدنی خود را تجربه کردند.

 

آیا اسپیرولینا بر روی کاهش فشار خون نیز موثر است؟

فشار خون بالا تقریباً نیمی از بزرگسالان را در بسیاری از کشورهای جهان تحت تأثیر قرار می دهد و خطر بیماری قلبی و سکته را افزایش می دهد. اسپیرولینا می تواند به کاهش سطح فشار خون کمک کند – در واقع، تحقیقات اخیر اشاره می کند که این یک “رویکرد غیر دارویی امیدوارکننده” برای درمان فشار خون بالا است.

 

اسپیرولینا آیا میتواند باعث تناسب اندام و افزایش قدرت عضلانی شود؟

وقتی صحبت از مزایای ورزش و تناسب اندام می شود، اسپیرولینا می تواند به افزایش قدرت، استقامت و عملکرد عضلانی کمک کند. در یک مطالعه، مردانی که هر روز یک مکمل 6 گرمی اسپیرولینا را به مدت چهار هفته مصرف می‌کردند، نسبت به افرادی که این کار را نمی‌کردند، از دوره‌های طولانی‌تری بدون خستگی لذت بردند. یانگ می‌گوید اسپیرولینا ممکن است متابولیسم افراد را تقویت کند، که می‌تواند باعث شود آنها احساس انرژی بیشتری کنند. همچنین به این معنی است که آنها هر روز کالری بیشتری می سوزانند که می تواند به کاهش وزن کمک کند.

 

اسپیرولینا از کم خونی جلوگیری می کند

کم خونی – یا کمبود گلبول های قرمز سالم – باعث خستگی شدید می شود. نشان داده شده است که اسپیرولینا در موارد خاص به مقابله با کم خونی کمک می کند. به عنوان مثال، در مطالعه‌ای که بر روی افراد مسن مبتلا به کم خونی متمرکز شد، مکمل‌های اسپیرولینا برای افزایش محتوای هموگلوبین گلبول‌های قرمز خون، به‌ویژه برای زنان مسن‌تر مفید بود.

 

اسپیرولینا خواص ضد سرطانی بالقوه دارد

برخی از متخصصان سلامت نیز اسپیرولینا را برای فواید ضد سرطانی آزمایش کرده اند. یانگ می‌گوید: «ترکیب فعال در اسپیرولینا فیکوسیانین است که حاوی خواص آنتی‌اکسیدانی و ضد التهابی قوی است و آن را به غذایی سالم برای جلوگیری از سرطان و سایر بیماری‌ها تبدیل می‌کند.

 

اسپیرولینا به کنترل دیابت کمک می کند؟

نشان داده شده است که اسپیرولینا در پیشگیری و مدیریت دیابت نیز فوایدی دارد. یک مطالعه مروری در سال 2018 نشان داد که مصرف مکمل اسپیرولینا به طور قابل توجهی سطح گلوکز خون ناشتا را کاهش می دهد. یانگ که توصیه می‌کند آن را در غذاهای مورد علاقه روزمره مانند نوشیدنی‌های قهوه و کاسه‌های آکای بپاشید، می‌گوید: هر قاشق غذاخوری حاوی حدود 4 گرم پروتئین است که برای کنترل قند خون و کنترل دیابت مفید است. اگرچه این یافته‌های اولیه امیدوارکننده هستند، گانز هشدار می‌دهد که باید در چشم‌انداز مناسبی نگاه داشت. او می گوید: «من هرگز نمی گویم که شروع به اضافه کردن اسپیرولینا کنید و داروهایی را که مصرف می کنید کنار بگذارید. اما، اگر به نظر می رسد که شما شروع به مقاومت به انسولین کرده اید، شاید این می تواند یکی از ابزارهای موجود در جعبه ابزار شما باشد.

 

اسپیرولینا آلرژی را کاهش می دهد

مکمل اسپیرولینا همچنین با محافظت در برابر واکنش های آلرژیک مرتبط است، زیرا می تواند به توقف آزاد شدن هیستامین ها که باعث علائم آلرژی می شود، کمک کند. یک مطالعه نشان داد افراد مبتلا به رینیت آلرژیک که 2 گرم اسپیرولینا در روز مصرف می‌کردند، بهبود قابل توجهی در علائمی مانند ترشحات بینی، عطسه، احتقان بینی و خارش داشتند.

 

اسپیرولینا بر روی سلامت روان تاثیرگذار است

اسپیرولینا همچنین ممکن است از سلامت روان حمایت کند – شاید حتی در درمان اختلالات خلقی نقش داشته باشد.کشف شده است که این ابر غذا حاوی تریپتوفان است (اسید آمینه ای که میزان سروتونین را در مغز افزایش می دهد ) و ممکن است مکمل مفیدی در پیشگیری و کنترل برخی از اختلالات سلامت روان مانند افسردگی، اسکیزوفرنی، اختلال دوقطبی، اختلالات خوردن و اضطراب باشد.

 

مصرف اسپیرولینا برای چه کسانی مضر است و نباید استفاده شود؟

اگرچه مصرف اسپیرولینا سرشار از فواید است، اما مصرف انواع آلوده و بی کیفیت آن با خطراتی همراه است. والش می‌گوید: در طول چرخه رشد جلبک‌ها در محیط‌های آلوده، ممکن است فلزات سنگین، باکتری‌های مضر یا میکروسیستین‌ها تجمع کنند که می‌توانند برای کبد مضر باشند ( توجه: جلبک های تولید شیده توسط شرکت توسعه فناوری سبز شور آب لیانده کاملا خالص هستند در محیط های ایزوله گلخانه ای و تحت کنترل و پایش مداوم پرورش می یابند و کاملا سالم و ایمن هستند). اسپیرولینا همچنین دارای اثرات ضد انعقاد (یا رقیق کننده خون) است، به این معنی که افراد مبتلا به اختلالات لخته شدن خون یا کسانی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنند باید با احتیاط از آن استفاده کنند.علاوه بر این، اسپیرولینا حاوی فنیل آلانین است، اسید آمینه ای که برای مبتلایان به اختلال ژنتیکی فنیل کتونوری (PKU) مضر است. افراد مبتلا به اختلالات خودایمنی نیز ممکن است واکنش های نامطلوب به جلبک ها را تجربه کنند و باید با نظر پزشک آن را مصرف کنند.